Pri výbuchoch v Bostone najmenej dve obete a 100 zranených

16.04.2013 Celý región

Boston (TASR) - Viac ako stovku ľudí dnes prijali v nemocniciach po výbuchoch, ktoré otriasli medzinárodným maratónom v americkom meste Boston. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na noviny Boston Globe.
Miestna polícia predtým uviedla, že pri dvoch explóziách neďaleko cieľovej rovinky Bostonského maratónu utrpelo zranenia 23 ľudí, pričom dve osoby zahynuli.
Pri treťom výbuchu, ku ktorému došlo pred bostonskou Knižnicou J. F. Kennedyho, sa podľa bostonského policajného komisára Eda Davisa nikto nezranil. Šéf bostonskej polície vyzval obyvateľov metropoly štátu Massachusetts, aby, pokiaľ možno, nevychádzali zo svojich obydlí. Turistov vyzval, aby zostali vo svojich hoteloch, ktoré budú strážené, alebo, aby opustili mesto.
Davis povedal, že bostonská polícia nemala informácie o žiadnej hrozbe v súvislosti s maratónom. Ako ďalej podľa agentúry Reuters uviedol, miestna polícia dostáva pomoc od všetkých federálnych agentúr, ako aj vlády štátu Massachusetts.
Bezpečnostné úrady znemožnili používanie mobilných telekomunikačných sietí v Bostone a jeho okolí, aby znemožnili prípadné odpálenie výbušných zariadení na diaľku.
Maratón vyhral L. Desisa
Lelisa Desisa pretrhol víťaznú sériu keňských bežcov na najstaršom mestskom maratóne v Bostone, keď v pondelok triumfoval na 117. ročníku ako štvrtý Etiópčan v histórii. Dvadsaťtriročný vytrvalec dosiahol na tradičnej vzdialenosti 42,195 km výsledný čas 2:10:22 h a po prvenstve v Dubaji zaznamenal svoj druhý titul v sezóne.
Zahraničné agentúry v pondelok večer SELČ informovali, že neďaleko cieľovej rovinky vybuchla nálož, ktorá zranila účastníkov behu ako aj divákov. Médiá zatiaľ neuviedli konkrétne čísla, koľko ľudí explózia zasiahla. Jeden z aktérov podujatia Mike Mitchell z Vancouveru pre agentúru Reuters povedal: "Po dobehnutí do cieľa som sa obzrel za seba a uvidel som obrovskú explóziu, ktorá zanechala po sebe hustý dym do výšky 15 metrov. Ľudia sa po výbuchu rozutekali a začali kričať, nastala panika..."
Desisa v záverečnom šprinte dolu Boylstonskou ulicou odrazil útoky Keňana Micaha Koga (2:10:27) a o šesť sekúnd za víťazom zaostal jeho krajan Gebre Gebremariam. Štvrtú priečku si vybehal rovnako ako vlani Američan Jason Hartmann (2:12:12). Bežci z Kene vyhrali predtým posledné tri ročníky na Bostonskom maratóne a celkovo 20 z posledných 25 podujatí v metropole štátu Massachusetts.
V kategórii žien dosiahla najlepší čas 2:26:25 h Rita Japtoová. Keňská vytrvalkyňa v Bostone nadviazala na svoj triumf z roku 2006, pričom štartoval na prvých väčších pretekoch od materskej dovolenky. Za 32-ročnou víťazkou, ktorá v Bostone nadviazala na tretí titul kenských bežkýň v rade a zinkasovala prémiu 150.000 dolárov, skončila Etiópčanka Meseret Hailuová (2:26:58). Tretiu priečku si vybehala Sharon Cheropová z Kene (2:27:01).
 

Vyberte región